onsdag 31 juli 2013

Västerut

Bänö naturhamn var välbesökt och ett 20-tal båtar låg där över natten. Morgonen var dimmig och vacker. Steg upp tidigt och njöt av en kaffe i sittbrunnen medan solen och dimman kämpade på om vem som skulle erövra viken.

Nästa stopp var Rödhamn men vi fick ta en lunchpaus i Degerby då dimman låg tjock över Föglö Fjärden och Rödhamn fram till sen eftermiddag. Middag och bastubad i Rödhamnsbastun och sen var ytterligare en dimmig dag över.

Söndag lämnar vi av Felicia och Ophelia i Mariehamn. En tur hem för att köra en tvättmaskin och bunkra mat och mycket mer på projektlistan gjorde att vi blev klara först sent på kvällen så vi sov över i båten på platsen i MSF. Två veckor segling återstår för oss utan barn och skeppshund.

Måndag morgon var prognosen regnig men med vind från SO åtminstone på förmiddagen så vi gick iväg någorlunda tidigt på morgonen för att hinna en bit över Ålands hav innan vinden blev för svag.

Det visade sig att prognosen inte riktigt stämde och vi hade rätt bra vind nästan hela vägen fram till Söderarm då vi fick starta Pentan igen. Känns som Pentan arbetat lite för mycket i år men men..

Prognoserna för natten var oklara med utlovad hård SO vind, regn och åska så vi valde att köra hela vägen in till Flaten istället för att ta naturhamn. Prognosen var fel igen och natten var lugn.

Tisdagen däremot dimmigt igen men vi kan iallafall gå iväg för maskin då det inte blåser och vi siktar söderut. Svag NO vind får vi vid Kapellskär och vi hissar segel och driver någon timme ner mot Rödlöga där vi väljer att gå in då regnet börjar droppa och de lovat stora mängder regn senare under eftermiddagen. Den prognosen stämmer perfekt och 10 minuter efter att vi förtöjt vräker det ner vatten och sikten är dålig. Dimman kommer senare på kvällen och WindGuruns vindprognos om snabbt ökande W-NW senare på kvällen stämde också perfekt. Vinden vred snabbt vid 9 tiden och vi låg på rätt sida viken i Rödlöga i lä men de andra båtarna som låg mot Seglarberget fick det besvärligt och ett antal ankaren släppte. Hjälpsam lokalbo drog ut några båtar med motorbåt för att undvika större skador.  Efter några timmar lugnar det sig och vi sover gott hela natten.

Och i morse var det sol för första gången på många dagar när vi vaknar! Frukost och sen iväg och vi får en finfin segling med vind kring S 6-10 m/s och mycket tur med vindvrid genom Möja. Mitt på dagen syns nästa front i söder och vi går in till Sandhamn, förtöjer vid 15 och en timme senare regnar det igen. Imorgon får vi se vart vi går, det utlovas V-NW om det nu stämmer..

Lite bildsamling från senaste veckan nedan.

Sista rätten på menyn på Glada Laxen
Källskär

Källskärs Kannan

Grillning på Källskär

Husse grillar iland och här ligger jag..

Felicia, snart 8 år..

Hamnen på Källskär med skutan Albanus på besök

Inte helt optimalt vägval visade det sig.

 Tryggt nere efter klättring bland stenbumlingar

Morgon Bänö

Morgondimma Bänö


Kökar Sandvik

Ingeborgs Damorkester med Igelkottarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar