söndag 21 juli 2013

Bärö

Dagarna går på Bärö och vi har det gott med oftast sol och fin lä bakom stora piren där vi ligger förtöjda. Vinden har hållit sig på NW och har lugnat ner sig aningen och ligger på någonstans 10-14 m/s. Vi kunde nog gå vidare men utmaningen är att hitta en skyddad hamn för fortsatt blåsande från N-NW kommande dagar. Varje hamn är proppfull och hamnar med bra skydd för vindar omkring nord är det dåligt med. Vi behöver dessutom en hamn med välförsedd butik för nu börjar vi tömma kylskåpet och då är det inte fel att ha restaurang nära båten..

Felicia har träffat Emil och Lina från Enköping och de har haft skoj två dagar men idag har de åkt vidare till Mariehamn med sin fina Princess 45. Fantastiska utrymmen och komfort på en motorbåt av den storleken och återigen var vi nästan minsta båt i hamnen.

Har spenderat en del tid och pyssel med att få riggen tyst och få bort allt knarr och slammer i vinden. Kutterstaget monterat, fallen utdragna till fören, backstagen monterade och de värsta bovarna av allt, vantskruvsskydden, fastspända. Så nu är det bara ett svagt vinande i vinden. Har också monterat några fjäderdämpare på förtöjningslinor för att få bort knarret i halkip och knapar.

Bärö har ett bevakningstorn som man kan gå upp i om man inte är höjdrädd. Utsikten är fantastisk och väl värd klättrandet upp för trapporna. Idag tog vi också en långpromenad runt Bärö på vandringsleden. Det har blivit kallare på nätterna och vattnet är nu flera grader kallare än när vi kom så något dopp har det inte blivit av sen i torsdags.

Hamnen har varit rätt tom då den inte är helt skyddad för vindarna och det har legat mellan 5-10 båtar här per dag. I natt besök av två stora 50+ fots motorbåtar på väg till kräftpremiär i Mariehamn och spiggarna i hamnen har haft disco med neonljus i vattnet.

För att summera så har vi det riktigt skönt och bra här och får väl börja fundera på vart vi skall åka vidare om någon dag. Då behöver vi tvättmaskin, välförsedd matbutik och vatten.

Bärö hamn

Bevakningstorn med fantastisk utsikt över norra skärgården

Fri sikt nedåt.

Den röda graniten slutar på Bärö

Ståtligt kummel

Skådespel i ljus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar