onsdag 29 juli 2015

Öregrund och Väddö Kanal

Nu är det bara Maud och jag ombord i två veckor och söndag kväll åkte Ophelia och Felicia hem till Åland. Måndagen styrde vi norrut mot Öregrund i friskt väder, vind från SW-W upp till 13-14 m/s i byarna. Utanför Väddö forsade vi fram i god fart med rev i stor och genua. Vi gick in från havet vid Svartklubben och där började vinden sakta avta och sista biten in till Öregrund fick vi köra motor delvis på grund av dålig vind men också motström med ca 1 knop.

Svartklubben

Öregrund
Det är många år sen jag besökt Öregrund, det var med Swan 371 Nausikaa, säkert 20 år sen och här har det hänt mycket. Det har satsat ordentligt nere i hamnen med många restauranger, butiker och fin brygga för besökare. Imponerande och hoppas det går runt!

Tanken var nu att vi skulle fortsätta norrut mot Höga Kusten men den planen skrotade vi. Vädret är inte speciellt lovande och fler lågtryck är på väg in och dessutom har vi lite kort med tid. Vi får ta det något annat år.

Istället får långsegling norrut så passar vi på att köra Väddö Kanal. 17m höjd och 2m djupgående, det passar oss precis och vi går från Öregrund till Grisslehamns Marina (på västra sidan). Mulet höstlikt väder och seglarställ, mössa och vantar åker på igen.

Idag har vi så kört genom kanalen och det var en positiv överraskning! Tar några timmar i 5 knop och två broöppningar får man passa in men det är grönt och fint och känns som att köra ute på landet. Kossor och gröna ängar och många fina hus längs med kanalen, både stora och små.


Det gick bra..

Miniatyrfyr i kanalen. Blinkar den på natten?

Miniatyrkoja nr 2 med flaggstång

Väntar på broöppning i Älmsta

Då kör vi!

Här var det lite mer trafik vid Bagghusbron

Nu ligger vi i Arholma och får se vart vi åker imorgon. Det är grått och kyligt och mer höstlikt än sommarväder. Allt väl ombord förutom att vår bästa matros "Auto", autopiloten, idag har börjat låta illa från hydraulikpumpen. Får börja undersöka för Auto vill vi inte vara utan..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar