lördag 8 augusti 2015

Österut mot Åland och Åbolands Skärgård

Månen över Rödhamn

Efter Arholma bestämde vi oss för att ta oss tillbaks mot Åland och vi gick över Ålands hav i svag vind. Kunde segla lite i början men fick sen köra maskin hela vägen över till Rödhamn i rätt besvärlig gammal sjö som kom in från sidan. Rullade en hel del men vi kom fram efter några timmar.

Stannade två nätter på Rödhamn och träffade som vanligt bekanta och njöt av en fin sensommardag med bastubad på kvällen. Sottunga var nästa mål och krogen Salteriet i gästhamnen. Vi stannade till i Degerby för att handla och fylla upp kylen lite men var snabbt iväg igen och hade fin vind hela vägen fram till Sottunga.


Lite båtvård under semestern, rent skall det vara..

Vår tur i åländska skärgården har alltid Glada Laxen på Bärö som obligatoriskt stopp. Här var vi inblåsta i över en vecka för två år sen så vi känner till stället väl. Henrik tar som vanligt emot med kanonservice och vi äter god middag. På Bärö händer det alltid något säger Maud och jovisst, vi får ett ordentligt åskväder över oss precis under middagen med regn och blåst men det går fort över. Nästa mål var inte bestämt i förväg men det visade sig att Kaptenskan Maud ville till Nagu och det blåste NW 8-10 m/s så då var det bara att åka dit. Fin segling och bra fart hela vägen i strålande solsken. Nu började det bli lite sommarkänsla även om vi satt med seglarjacka och tjock flytväst även när det var läns. Augusti har fördelen att det lugnat ner sig betydligt i gästhamnarna så det var inget större problem att komma fram vid 17:30, det fanns flera lediga platser i den annars välfyllda hamnen.

Vedlass under bogser

Kanonsegling

I Nagu har Maud nu egen butik..

Två nätter stannar vi i Nagu och sommarvärmen börjar bli ok, vi hade 25 grader i båten på förmiddagen. Nagu har bra utbud på butiker och matställen så vi äter gott och fyller på i kylen. Ett försök att få håret klippt visar sig svårt, det var 3 veckors väntetid till den enda frisören i Nagu. Båtstädning fortsätter och jag passar också på att hälsa på hos Swan 40 Haluan som vi träffade både i Rödhamn och Nagu. En kanonfin båt som övervintrar uppe på Yxpila och hon är nu i toppskick efter att Svenkki med personal åtgärdat allt som behöver göras.

Seglingssemestern börjar gå mot sitt slut så vi vänder hemåt mot Åland igen. Jungfruskär mitt i Skiftet blir nästa stopp efter en frisk segling från Nagu. Vinden SO som utlovat och mot eftermiddagen risk för åska och regn. Vi ser fronten västerut efter en par timmar och det blir plötsligt mer höstlikt. Mulet, vinden tilltar och vi revar både stor och genua innan vi går ut på de öppnare fjärdarna innan Jungfruskär. Vi hoppas hinna in i hamnen innan ovädret brakar loss. Kort innan vi är framme går vinden snabbt ner från 10-14 m/s till ingenting och sen börjar regnet vräka ner. Vi går in för maskin sista biten och förtöjer. Åskan passerar söder om Jungfruskär senare på kvällen och vinden tilltar igen men vi ligger fint i den skyddade viken.

Jungfruskär

Höstmys när det regnar ute

Embarsundsleden som går söderom Sottunga och genom norra Föglö har vi inte kört med Ingeborg tidigare. Leden är officiellt 1.8m djup men vi vet att den är djupare. Vädret dagen efter lämpligt för att pröva ta oss igenom. Från Jungfruskär får vi kryss resten av Skiftet och vi kör sen maskin i tidvis försiktigt tempo genom Embarsundsleden. De grundaste passagerna är 2.4m enligt vårt ekolod. Hela leden är mycket vacker, speciellt söder om Sottunga men det är också där det är både grunt och smalt.

Embarsundsleden

MSF klubbholme Möholm blir nästa hamn där vi badar bastu och faktiskt kan ta ett dopp på kvällen och morgonen efter, rekordtemperatur för i år 19 grader.

Augusti har börjat betydligt bättre vädermässigt än förväntat och igår fredag var det strålande solsken, varmt och riktig sommarkänsla. Stegskär söder om Mariehamn är en fin naturhamn och vi går dit för att passa på och njuta av solen på de fina klipporna. Förtöjer i vad som antagligen kunde kallas ett myrberg men som tur var klättrar de inte långt ut på förtöjningslinorna iland så de kommer inte ombord. Dimman rullar tyvärr in ungefär en timme efter så speciellt varmt och skönt blev det inte men vi fick iallafall en ordentlig promenad på kvällen och ett välbehövligt dopp efteråt.

Speciella klippor vid Stegskär

Isen har arbetat

Stegskär sett västerifrån

Kvällsdopp med solnedgång

Sista kvällen ombord innan vi avslutar seglingen för denna sommar är lite vemodig, det måste erkännas.  Vi har nu varit ute en månad och hunnit med att se många gamla bekanta favoritplatser och en hel del nya. Idag körde vi maskin in till MSF Östra hamnen på förmiddagen och är nu förtöjda på hemmaplatsen. Kapten tackar Ingeborg med besättning för en fin seglingsmånad!

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Trevlig blogg, har en original broschyr till 36an som du kan få om det finns intresse.

    MVH
    Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack! Har en inscannad version av den sen tidigare men inte säker om det är samma broschyr?

      Hälsningar,
      Kristoffer

      Radera
    2. Måste det vara engelskspråkig med swan 36 a look into The future som text på framsidan.

      Mvh
      Niclas

      Radera
    3. Stämmer, precis den är det jag har digitalt.

      Radera