söndag 26 juli 2015

Djurgården till Gräddö


Sommarens lågtryck passerar förbi när vi ligger i Gräddö nära Kapellskär. Skyddade i hamnen har det regnat och blåst en del men vi har inte märkt av det så mycket som SMHI och de andra väderexperterna varnat för.

Vi lämnade Navishamnen på Djurgården i onsdags och besättningen är förstärkt med Jennie som hänger med några dagar norrut. Djurgården är fint och vi besökte både akvariet och Gröna Lund. Regnigt och kallt tyvärr men skoj. Bunkra mat är däremot inte helt smidigt där så vi tog en kort tur upp till Vaxholm. Efter att ha kastat loss och rullat ut genuan så skulle maskin i vanlig ordning stoppas, men det gick inte. Felet snabbt lokaliserat till en kabel som gått av så vi bestämmer oss för att köra in till Gåshaga snabbt och fixa det vid bryggan. Ny kabelsko snabbt på plats och maskin går att stoppa och vi kör så återigen iväg den sista biten mot Waxholm.

Fin båtgranne i Waxholm Swan 45 HighYield

Waxholm var lite stökigt mitt på dagen och eftermiddagen. Här måste det bli lite båtkrockar och incidenter i hamnen då alla ska in och ut på samma gång. Till kvällen lugnar det dock ner sig och vi får en superfin kväll med middag i land och sol. Vi handlar mat, hittar Systemet och ett Apotek och så är skeppet Ingeborg bunkrat för vidare äventyr.

Torsdag regnar det en del och vi länsar upp till Furusund. Fin vind och god fart så vi är framme rätt tidigt och får plats på insidan av bryggorna. Här är det också livlig trafik men ändå lugnt till kvällen. Solen skiner på kvällen och medan damerna tar en promenad med Ophelia så åker Felicia och jag iväg med Helge på en tur över Furusund.

Segelbåt modell större passerar Furusund. Fullt party ombord med hög musik..

Helge med besättning

Färjorna passerar nära i Furundsleden

Fredagen utlovas sol och värme. Den Nordiska sommaren är ändå den vackraste dagen på året sägs det.. Vi söker oss mot sol och badvänligt ställe och bestämmer oss för att åka till Flaten. Bra vind och länsar upp på Genua. Vi solar och badar men märker efter ett tag att det blev rätt blåsigt där i SW vind så vi flyttar över till gästhamnen i Gräddö till kvällen. Där får vi en toppenfin sommarkväll med sol och drink på Gräddö brygga.

Sommarkväll på Gräddö

Jennie tar bussen tillbaks till Stockholm på lördag morgon och vi kör tvättmaskin (4 stycken..). Mot eftermiddagen börjar lågtrycket och ovädret märkas av och det börjar regna och senare på kvällen blåser det frisk O-SO. Regning dag är utmärkt för årets däckstvätt så seglarstället och stövlar på och sen ut med mjuk borste och tallsåpa och tvätta de dyrbara träfibrerna ytterst försiktigt. När tandborsten kommer fram för att komma åt ordentligt så är nog båtgrannarna helt övertygade om att skepparen på Swanbåten är knäpp. Det doftar dock tallsåpa i hamnen resten av kvällen, det bjuder jag på.

Nära ögat för motorbåten..

Natten är lugn och vi märker inte av något speciellt oväder. På morgonen har ett träd fallit ner precis bredvid bryggan bakom oss. Nära ögat för motorbåten men den klarade sig nog. För övrigt börjar Felicia bli oslagbar i Bamses Dunder Fia.



Ikväll har Felicia och Ophelia åkt hem till Mariehamn igen och Maud och jag fortsätter norrut imorgon måndag mot Öregrund. Sen är planen att ta sig till Höga Kusten, rutten fortfarande lite oklar vi får se hur vädret ser ut kommande dagarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar