torsdag 12 juli 2012

Söderut i Stockholms Skärgård

Dimman i söndags låg tät hela dagen och vi låg kvar i vår naturhamn strax innanför Söderarm. Vi körde runt holmen med Helge och hittade tre andra båtar som låg på andra sidan ön i tjock dimma. Snurran startade inte och det var sannolikt vatten i förgasaren igen för efter att den tömts så startade den direkt. Misstänkt läckage i tanklocket ovanpå snurran så det kommer in regnvatten. Dags att köpa ett skydd över snurran. Noterat på shoppinglistan.


Startsvårigheter.

Dimma och ingen vind


Åter efter vår tur runt ön med Helge

Måndag var det bättre väder och vi började åka vidare söderut. I faret in från Söderarm mot Kapellskär så mötte vi ett band av båtar som var på väg över Ålands hav. Uppenbarligen fler semesterfirare som väntat på klarare väder! Hissar segel och får fin segling hela vägen ner mot Möja då vi möter varmare väder och naturligtvis motvrid som alltid vid Möja. Börjar leta efter hamn och hittar en fin vik på östra sidan av Lökaön där vi ligger på svaj över natten.


Lökaön i Möja skärgård

Tisdag morgon startar vi maskin och kör genom den smala farleden från Lökaön ner via Sillö/Ramsmoraön och hissar sen segel och börjar kryssen ner söderut över Kanholmsfjärden. Vinden frisk som mest upp mot 12-13 m/s och vi kör ett rev i storen och en aning inrullat på genuan men tillsammans med några få andra stångar vi oss söderut i god fart. Vi åker in i Mörtö-Bunsö naturhamn som var välbesökt men vi hittar en ledig plats som passar oss perfekt i den fina viken. Vi har sällskap av s/y Belmont, Swan 51, som ligger på svaj ute i viken.


Mörtö-Bunsö

Vinden är stadig syd till sydväst i alla prognoser och dom stämmer bra. Onsdag dags att ta oss till Nynäshamn och det är återigen kryss söderut i friskt väder, 8-12 m/s S-SW, och vi tar oss genom de smalare passagerna vid Dalarö i motström. Vi tar ner ett rev i storen och kocken fixar till en lunch innan vi kommer ut på Mysingen. Härlig segling i solsken men ibland lite blött och ingen värme så det är Musto ställen på. Vi är framme i Nynäshamn vid 16 tiden på eftermiddagen efter lite på 6 timmars segling, totalt 37nm.


Friskt väder och strålande solsken på Mysingen

Vinnare i kategorin layout båtnamn. s/y Badankan från Nagu.

Idag torsdag har vi handlat mat, vilat, ätit god fisk och räkor från Nynäs Rökeri och inte kommit någonstans. Bastubad naturligtvis eftersom Nynäshamn har en mycket godkänd bastu. Imorgon fredag planerar vi att åka till Nåttarö och de fina sandstränderna i Östermarsfladen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar