lördag 21 juli 2012

Gotlands raukar och åter mot Stockholm

Visby har ett utbud av restauranger och butiker som är imponerande och vi strosade runt på stan i två dagar. Passade även på att få lite tvättat i hamnen. Sjögången i hamnen lugnade ner sig efter en par dagar så att sista natten vi låg kvar fick vi bättre sömn.

Onsdagen hyrde vi bil och körde runt på Gotland och över till Folhammar för att se på raukar. Vädret var ostadigt och vi fick ordentliga regnskurar på oss. Bilen, en grön gammal Skoda Felicia, puttrade framåt på de krokiga vägarna och vi besökte även Klintehamn och körde förbi stränderna i Tofta strand. Storhandel på Ica maxi och sen ner till båten för att göra klart för avfärd torsdag.


Solnedgång på vågbrytaren utanför Visby hamn

Krumelurig rauk

Flera raukar

Väderprognoserna för torsdag utlovade inte mycket vid men SMHI hade iallafall en prognos på syd 5-9 m/s. Kvart i sex på morgonen kastade vi loss i strålande solsken och vackert sommarväder och hissade segel. Åt frukost och hissade sen spinnaker för att få upp lite mer fart i den svaga vinden. Vid 9 tiden dog dock vinden sakta ut och farten började krypa ner under 3 knop. Motorgång blev det hela vägen upp till Nåttarö, ca 65 sjömil, 12 timmar dieselputter från Volvo Pentan men det var den varmaste dagen vi haft på semestern! Vi höll oss ifrån regnet som sakta tornade upp sig söderifrån bakom oss och på Gotland och Fårö måste det ha regnat ordentligt.

En vacker dag på havet och utåt kvällen så blev det en fin solnedgång. Vi kom fram till Nåttarö Östermarsfladen där vi vid strax före 22 lade oss på svaj.


Utanför Landsort

En stilla natt och vi sov gott i en båt som för första gången på flera dygn inte gungade. Morgondopp och frukost och sen kom det en svag vind kring S-SW och vi lättade ankar för att gå norrut.

När vi kvällen innan backade fast ankaret så draggade det en liten bit men tog sen fast ordentligt. Det visade sig att vi hakat fast oss under en stock som kom med upp till ytan utan att vårt ankarspel protesterade allt för mycket. 6-8m lång hängde den i CQR ankaret men lossnade utan större problem bara vi fick en lina runt den. En riktigt vacker sommardag med 4-6 m/s vind och strålande solsken och värme och för en gångs skull läns! Vi spirade ut genuan och körde så hela vägen över Mysingen och förbi Dalarö. Sen kom det stora åskmoln in mot land och det blixtrade och dundrade men de höll sig som tur var på behörigt avstånd. Napoleonviken var vårt mål och vi kom fram vid 18 tiden lagom till myggen började med sitt kvällspass.

Napoleonviken påminner lite om Djupviken hemma på Åland. Stora höga berg och djupa stränder att förtöja vid. En fin skyddad hamn som under kvällen sakta fylldes med fler båtar.


Napoleonviken

Napoleonviken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar