lördag 22 juni 2013

Förberedelser ÅFOR

Som tidigare konstaterats är det inte bara att åka runt Gotland utan förberedelserna är omfattande på utrustningssidan och logistik med att transportera båt och annat.

Diverse småsaker som måste kompletteras för att uppfylla säkerhetsbesiktningen har införskaffats. Bland annat drivankare till livboj, reservlanternor, nya nödraketer, större radarreflektor, kompletterat sjökort i pappersformat, reflextape för bland annat livboj, osv. osv.  Säkerhetsutrustning som nog är bra att ha ordning på annars också.

Vi har tömt Ingeborg på en skåpbil med diverse prylar som inte behöver åka med runt Gotland. Gummijolle, snurra, stävankare och kätting, salongskuddar, grill, böcker, 78 bra att ha saker som hittats i diverse stuvutrymmen. 64 av dem har vi aldrig använt på 3 år däribland en blyad ankarlina som väger allt för mycket.

Ombord med bägge försegel och två spinnaker och våra nya salongsmadrasser som vi sytt upp för att kunna använda sjökojerna i salongen. Läderkuddarna är väldigt fina men hopplöst opraktiska och går inte att sova i. Nu blev det istället helt vanliga salongsmaddrasser med blått tyg. Onödigt fina för att ha till kappsegling men iallafall.. JMF Möbler har gjort fint jobb från den mall som de fick.

Nya "racing" salongsmadrasser
2-3 cm högre flyter Ingeborg i fören
Midsommarhelgen har inte firats på traditionellt vis då vi transporterat båten till Gåshaga. Bra övning med lite längre segling inför starten så vi kastade loss från Mariehamn torsdag kväll 18:30. Vindprognos som inte lovade mycket vind så vi ställde in oss på en del motorkörande för att hinna tillbaks med färja till Mariehamn från Värtan 17:00 midsommarafton.

Vid Nyhamn så får vi en ostlig vind på 4-5 m/s och kan hissa spinnaker och får en fin segling över havet i solnedgång och strålande sommarväder.

Ålands hav vid 22:00


James, autopiloten, har nyktrat till betydligt denna sommar och är med det nya gyrot mycket mer kursstabil än tidigare och att köra spinnaker ensam med autopiloten kommer att fungera bra.

Tar ner spinnakern vid Söderarm ca 01:00 och får några timmars sömn turvis. Vinden dör ut innan Kapellskär och vi kör motor ca 4 timmar genom Furusund och vidare mot Stockholm.

Soluppgång
Kan segla igen sista timmarna innan vi förtöjer i Gåshaga vid ca 08:30. Familjen Levin har sin fina Swan 48 Galatea i Gåshaga och har ordnat med en plats åt oss under veckan innan ÅFOR. 74,8 NM Mariehamn Gåshaga och det tog oss 15 timmar.

Vi får sova en stund och äter sedan lunch. Spinnakern på tork som blev genomvåt pga. dagg och ett litet dopp i havet vid nedtagning.

Ingeborg förtöjd i Gåshaga Marina

Galatea, Swan 48.
Torsdag kväll flyttar vi in till Race Village på Skeppsholmen och söndag 30/6 är det start. En hel del kvar att förbereda men det börjar närma sig start!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar