måndag 4 juni 2012

Två klimatzoner

Vi har uppenbarligen fastnat på Rödhamn på allvar i år. Två helger till nu men med helt olika väder och möjligheter. Sista helgen i maj bjöd på sommarväder då vi kunde göra utflykter med ÅSS Askeladden till grannöarna och åkte i bara kortärmat och flytväst. Nu vet vi att snurran Johnson funkar i även i år. Förutom att det var tomt i hamnen och kallt i vattnet så kunde det ha varit vilken sommardag som helst. Hela helgen bjöd på strålande vackert väder men ganska lite vind.


Utfärd och äventyr

Rödhamns fina hamn från andra sidan

Vårt expeditionsfartyg

Senaste helg var nog meteorologernas mest pessimistiska påfund på länge som dessutom blev helt enligt prognos. Fördelen med regn och kallt väder är att man kan inte göra så mycket vilket faktiskt kan vara riktigt bra. Vi åkte iallafall ut fredag kväll och regnet började strax efter vi fått upp seglen. Sen regnade det ända fram till söndag morgon. Utetemperaturen var nog inte över 10 grader ens på dagen och det blåste tidvis rätt friskt då ett djupt lågtryck sakta flyttade sig över Åland. Värmaren gick konstant från fredag eftermiddag till söndag.

Regniga dagar så har skeppshunden Ophelia tråkigt, men finner sig snabbt i tempot. Städning i diverse skåp och förvaringsutrymmen resulterade i en stor kasse med grejer som vi inte använt på evigheter och som nu flyttar i land. Stuvutrymmen är det rätt sparsamt med på Ingeborg då största delen av alla stora utrymmen har tankar för vatten, diesel och toalettavfall.

Bastubad på Rödhamn med obegränsad tillgång på regnvatten så det blev inget dopp i havet denna helg heller. Tur.

Då det var uppehåll på söndagen så drog vi fram stormfocken och testade montera den på det löstagbara kutterstaget. Passade också på att polera lite rostfritt och förberedde med snabbfästen och skot som packas ned tillsammans med seglet ifall det nu någon gång skulle behövas. Det är hittills oanvänt och mäter imponerande 6 kvadratmeter. Inte mycket så det behöver nog blåsa en del om det skall användas.

Vi hade en tysk båt som låg bredvid oss och de tittade lite konstigt när vi började förbereda stormsegel i hamn och det inte blåste mer än kanske 10m/s. Försökte lugna dem innan de gav sig iväg över Ålands hav att väderprognosen inte hade lovat storm utan vi bara testade grejerna men de såg skeptiska ut.

Vi hade fin segling, med stormfocken inne i förpiken, in till Mariehamn med som mest 12-13m/s på vindmätaren.

Ophelia har tråkigt

Städning i köksskåp. Fick in en stor verktygsback efter lite omstrukturering. Bra utdelning.

Friskt och mulet väder i början av juni

Bryggsegling med stormfock

Nästa helg måste vi helt enkelt våga oss lite längre bort än Rödhamn. Kanske Möholm. Spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar