måndag 25 juni 2012

Midsommar på Möholm

Väder är första samtalsämnet när det gäller midsommar så vi kan direkt konstatera att det var perfekt och regn om vart annat.
Torsdag kväll i strålande fint väder seglade vi ut till Mariehamns Seglarförenings klubbholme Möholm. Kvällsfiske i det fina vädret bjöd inte på några större fångster än en och annan spigg men det var en fin kväll på bergen.

Hur lång är en metrev?

Möholm har två hamnar, en anpassad för lite djupare båtar (kring 2m och över) och en hamn där motorbåtar och mindre segelbåtar kommer in. Sent på kvällen får vi sällskap av en Jonmeri 33 som nyligen köpts till Mariehamn från Helsingfors. En mycket stabil båt med fina snickerier och lite inspirerad av tidiga Swan modeller som exempelvis 38.


Jonmeri 33 och Swan 36

Midsommarafton återigen strålande fint väder och vi blåser upp gummijollen Helge och farfar Kurt och Felicia åker iväg på utfärd bland småholmarna. Felicia lär sig ro och är stolt även om det efter en stund blir lite jobbigt.


Felicia ute och ror med gummibåten Helge

På Åland lövas midsommarstången på dagen och kläs med kronor. Midsommarstången restes senare på kvällen efter vår gemensamma middag.


Åländsk midsommarstång modell liten

Midsommar middag uppdukat

Midsommardagen regnade det hela dagen från tidig morgon till sen kväll och då badade vi bastu och på kvällen fick vi besök av Pelle och Marika från grannholmen Klobbonskär.


Spiggarnas skräck

Söndag återigen strålande fint väder och Felicia fiskar spigg. Nu nappar också abborren på metkroken. Efter lunch så seglar vi in mot Mariehamn och bestämmer oss för att stanna till på Rödhamn och äta middag. Nu märks det att det börjar bli sommar då många gästbåtar från Sverige och Finland börjar synas på fjärdarna utanför Rödhamn.





Rödhamn är Ålands tredje största gästhamn efter Västra och Östra hamnen inne i Mariehamn. Ett tiotal gästbåtar ligger inne på dagen och under kvällen kommer fler in till gästbryggorna. Vi seglar in den sista biten senare på kvällen och när vi förtöjt möts vi av ett par som nyfiket kommer fram och hälsar. De äger en likadan Swan 36 som är tre år äldre, skrov 133, och de känner väl till vår båt och har träffat tidigare ägare. Det finns knappast fler än 10 stycken kvar i Finland av de 55 som byggdes. Deras båt såldes först som ny till England och kom sen via Sverige tillbaks till Finland för fem år sen. Mycket lika på båtarna men även en del skillnader i utrustning och lösningar. Det blev tyvärr för sent på kvällen för att hinna djupdyka i detta ämne men kanske vi får bättre tillfälle en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar