tisdag 23 oktober 2018

På land igen


Sista kryssen för året..

Vädret var verkligen på vår sida helgen för upptagning. Lördag morgon tidigt vid 8 kastade jag loss från MSF och då var det 11-12 grader varmt och en fin höstmorgon med soluppgång och dis.

Många båtar är fortfarande i vattnet i Mariehamn, normalt är jag nästan sista båt att lämna MSF för vintern. Aningen tidigare än vanligt uppe i år men den varma hösten har nog förlängt säsongen för många. Svag vind till att börja med men kunde efter 45 minuter rulla ut genuan och fick en fin segling ut mot Rödhamn. I år liksom förra året har det växt bra på botten och propellern och det märks på farten för motor som går ner nästan 2 knop mot normalt på våren. Dags för bottenmålning i vinter med andra ord och det märks att båten står mer i hamn på tillväxt av snäckor.

Väl i Långnäs efter lunch förbereds lyft i vanlig ordning och hela operationen med avmastning och lyft går problemfritt som vanligt. Efter en ordentlig eftermiddagskaffe så påbörjas så den grundliga tvätten av båt. I år aggressivare med högtryck på botten för att få ordentligt rent och bättre underlag för ny färg. Generellt verkar det som att Menzernas nya gelcoat skydd fungerar bättre för det är både renare och blankare gelcoat än vad det brukar vara mot hösten.


Grön .. och lite blå.. botten.

År 2018 har inte bjudit på några långa seglatser och endast 215 Nm har det blivit totalt. 18 dagar ombord under året så vi får hoppas på mer båttid nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar