torsdag 10 augusti 2017

Kort semestertur till Skinnarskär



Augustikväll på Skinnarskär

När den nya batteriisolatorn var monterad så blev det en kort tur till Skinnarskär två nätter. Fin sommarsegling ut på eftermiddagen i SV vind och vi bestämmer oss för att ligga på NO sidan i lä av land då det utlovats mer vind till natten. Nya bergsöglorna som vi borrade ner innan semestern underlättar. Efter sillmiddag en promenad på ön och kvällsdopp i inte allt för kallt vatten.

God sömn och en strålande sommarmorgon. Hämtar roddbåten Fjant som får sig en storstädning och sen ut med ett kort nät över dagen. Utforskar stränder och småholmar och promenerar runt på ön.

Då vi inte seglat med Ingeborg på flera veckor så har snäckor och gräs fått fäste i vattenlinjen så försöker rengöra så gott det går. Snäckor lönar det sig annars att motverka genom att i juli några gånger nu och då försiktigt med svamp tvätta av och med rätt timing så får man bort dem precis när de sätter sig vilket är under en kort period. De är då små och lossar lätt. Sen växer de sig snabbt större och i vinter blir det jobb med att få bort dem. Har hört att i Stockholms skärgård finns det en tjänst via SMS som larmar när snäckorna sätter sig i olika delar av skärgården. Då ska det tvättas för efter det händer inget mer. Logghjulet sitter fast med snäckor så resten av sommaren så får vi acceptera 0 knops fart och använda plottern istället.

Vi flyttar till norra sidan då SO vind utlovas till natten. En kort tur men som ändå berättigar till en liten hamnsup. Nätet skall upp och fångsten utgörs av en strömming och en abborre.

Storfiskare..

Vi kör till Möholm med Fjant på kvällen och badar bastu och de första regndropparna kommer ner. Under natten blåser och regnar det ordentligt och morgonen är höstlik med frisk vind kring V-SV och mulet. Efter frukost så går vi tillbaks in mot Mariehamn. Kör maskin ut via Gråskär till Sältingskär där vi hissar segel. Ett rev i storen och inrullat på genuan och får sen vid Ledsund rulla in mer då vinden går upp mot 16 m/s. Frisk kryss men vi tar yttre faret i Ledsund och sträcker sen hela vägen ytter om Rödhamn så det blir inte så många slag. Solen kommer sen fram och vinden avtar så innan vi kommer till MSF har vi fulla segel och strålande sommar igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar