måndag 28 juli 2014

Skärgårdshavet

Vi är i Mariehamn för att bunkra och lämna av Felicia och hund och fortsätter vidare sannolikt västerut imorgon tisdag. Från Nagu har vi tagit oss hem via Korpoström, finska Jurmo och Utö, Sottunga och Rödhamn.

Nagu lämnade vi måndag morgon och vi fick återigen köra motor hela vägen till Korpoström. Ny hamn för oss som överraskade positivt med fina faciliteter iland som var fräscha och bra restaurang.

Senaste veckan har det varit varmt och vi har haft över 30 grader inne i båten tidigt på dagen och det har svalnat av endast någon grad till natten. På grund av den stora mängden alger som blommat så har vi inte heller kunnat simma på flera dagar. Speciellt illa var det på finska Jurmo och Utö. När vi kom till Sottunga var det som tur var klart vatten och vi kunde få lite svalka i vattnet som säkert också börjar bli långt över 20 grader varmt.

Vi har sytt upp bomtält som huvudsakligen var tänkt som regnskydd men det har varit utmärkt som solskydd när vi legat i hamn, oftast med bara ena sidan uppe och det var tur att vi beställde ett ljust som inte skapar värme.

Bomtält ger skugga i sittbrunn

Modell udda rigg på en gammal Fjord i Nagu

Algerna har inte endast varit ytliga utan det är tjockt långt ner i vattnet och ofta har vi kört genom grön ärtsoppa. Sjövattenfiltret fångar upp mycket grönt och det har rengjorts flera gånger senaste tiden, jag funderar på hur de maskiner mår som inte har ett sådant installerat?

Sjövattenfilter till motor

Ophelia har varmt och söker skugga
Det har inte seglats mer än några timmar då förmiddagarna har varit helt vindstilla och vi har fått gå för motor. Skärgårdshavet spegelblankt och vackert. 

Typisk förmiddag på Skärgårdshavet


Jurmo lyckades vi komma in till även om djupgående på 2m ställer till det lite kombinerat med lågvatten. Hamnen var välfylld redan tidigt på dagen och efter stenkänning vid gästbryggan lyckades vi komma in mot vågbrytaren. Ekolodet är inte mycket att lita på dessvärre när hamnbassängen är tjock av sjögräs och alger. Fascinerande natur och vi tog en lång promenad på kvällen in till byn.

Karg natur på Jurmo

Jurmo gästhamn
Vi fick segla hela vägen från Jurmo till Utö (10NM) då det blåste lite på förmiddagen, skönt! Utö är bebott året om och ligger i sydligaste ytterskärgården och har en stor fyr (200 år 2014) och lotsstation som fortfarande är bemannad. Militären har också en del anläggningar på ön så det står lite kanoner här och där. Algläget på Utö var illa och stranden full av ruttnande alger som luktade. Liknande stora flak av ruttna alger ser man även långt ute på fjärdarna tyvärr. Vi köpte Sopsälle T-Shirts till hela besättningen för att stödja Håll Skärgården ren i butiken på Utö.

Rutten algsoppa

Fyren på Utö byggd 1814 och bland de största i Finland

Utö hamnen blev full till kvällen men hamnen har goda möjligheter att ligga på svaj och det kanske hade varit det bästa alternativet för svalka och mindre trängsel även för oss men det får vi prova nästa gång. Hit kan man alltså komma även senare på kvällen och ankra utanför hamnen, bra att veta för kommande äventyr.

Utö hamn

Utö lotsbrygga
Vi fick sedan gå för motor 5 timmar till Sottunga. På vägen mötte vi den nyrenoverade 12mR Blue Marlin som är en imponerande vacker syn med sina fina linjer och mäktiga rigg. Den har sjösatts i sommar efter många år av renovering och placerar sig högt på listan över Finlands vackraste båt.

Mer att läsa om detta fantastiska arbete på http://www.bluemarlin.fi/

När vi kom till Sottunga kunde vi äntligen bada i algfritt vatten och fick suveränt god mat på Salteriet, den lokala hamnkrogen som serverar en Wienerschnitzel utöver det vanliga!

s/y Blue Marlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar