onsdag 14 augusti 2013

Swan Archipelago Regatta 2013



Årets event för Swanbåtar ordnades förra helgen 8-11/8 på Utö och vi samlade 22 Swanbåtar i storlek från 36 till 70 fot och mer än 100 personer. Båtar från både Finland och Sverige deltog och det ordnades kappsegling fredag och lördag. Tre stycken Swan 36 av Frers modell deltog. Den första som byggdes 1988, Alexandra av Runsala, Ingeborg, och den sista från 1996 Aurora.

Swan båtar av olika storlek och ålder

Invigningen på torsdag kväll blev en regning tillställning men som tur var hade vi ett litet partytält som nästan alla rymdes under när regnet vräkte ner som mest. Invigningstalare var Nautors Joakim Hildén
Invigning i regnväder

Första dagen fredag bjöd på mer vind än vad vi väntat och vi gjorde ett snabbt byte till mindre genua. Banan gick på Mysingen och var 24nm lång med vind omkring W 10m/s i starten. Vi startade i startgrupp 1 och fick ok start och kom iväg bra i den friska vinden. Vid rundning första märket ledde vi och hade lämnat de två andra 36orna bakom oss. Aurora kom sedan ifatt när vi fick mindre vind på det långa benet ner över Mysingen och de ledde före oss vid rundning inför långa slören mot mål.  Där hissade de spinnaker som vi lämnat bort innan start vilket visade sig vara ett misstag då vinden senare lugnade ner sig och de fick bättre utdelning på spinnaker. Vi placerade oss totalt 10 av 17 båtar i Race 1. Bra kryss men misstag att lämna bort spinnakern då vinden lade sig mot slutet av racet och vi kunde kört spinnakern utan större problem.

Läns hemåt och många båtar bakom oss
Swan 40 Selma
Swan 48 Galatea

Swan 37 Marinella forsar förbi
Målgång Race 1 (foto Peter och Henke Witt)

Efter målgång bastubad, eftersnack och senare på kvällen grillkväll i hamnen i strålande solsken och det blev en mycket lyckad kväll tillsammans.

Lördagens race 2 blev lättvindssegling och banan var kortare än dagen före. Vi anmälde oss med spinnaker och hade stora genuan uppe. I starten var det dåligt med vind men vi kom ändå iväg tillsammans med de två andra 36orna. Aurora drog sakta ifrån och här gör vi ett misstag i vägval och förlorar stort mot resten av fältet och blir efter på kryssen. Vid rundning hissar vi spinnaker och börjar sakta ta oss upp i fältet och passerar även större båtar som hunnit fast oss på kryssen.

Kryss i lättvind Race 2 (foto Peter och Henke Witt)
Läns hemåt
Swan 47 Anna Josephine med Ingeborg strax framför
Lättvindsläns

Snart målgång Race 2 (foto Peter och Henke Witt)

Placering 8 av 17 båtar i race 2 och vi blev totalt 10 av 17 båtar i regattan. Vi gjorde en dålig kryss men en bra läns hem mot mål.

Total vinnare Swan 36 Aurora med Vesa Vilkki och besättning som seglade överlägset och visade att det går att få bra fart i båtmodellen. Mycket intressant att jämföra fart under de tillfällen de låg tillräckligt nära oss.

Avslutningskvällen åt vi regattamiddag på Utö Värdshus med prisutdelning.

Vesa Vilkki på Aurora vinnare

Swan 36 Aurora och Alexandra

Avslutningskväll med storflaggning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar