söndag 14 oktober 2012

Oktoberfärger

Denna helg har våra vänner meteorologerna lyckats utomordentligt i sin arbete. Tack!

Vi har sedan sommaren tänkt ta en långhelg för att komma ut och få fin höstsegling och nu i mitten av oktober måste det bli av innan det blir för sent. Torsdag kväll åker vi ut till Rödhamn och kommer fram innan det blir mörkt vid 19 tiden. Såhär öde har vi nog inte sett Rödhamn på länge. När vi går iland på bryggan väcker vi upp en gammelgädda som sover i vassen. Två rådjur går strax före oss på vägen upp till museet. Första gången vi ser rådjur här ute i år. Stjärnklar natt och värmaren går för fullt.

Fredag morgon hissar vi segel och siktar mot Föglö. Vindprognosen lovar inte mycket men efter en halvtimme så får vi fin NO på ca 4-6 m/s och får en fin kryss över Föglö fjärden upp mot Degerby. Solen skiner och vi har kanonfina segelförhållanden. Vid Flisö startar vi motorn för att få lite laddning innan vi förtöjer i Degerby där vi mycket riktigt inte fick någon landström då all service är stängd för denna säsong. Inte mycket som händer en fredagkväll i Degerby i oktober.


Fin vind mot Ledsund

 Bra dag på sjön!

Råbock på Flisöbergen

Degerby Föglö

Spegelblankt


 
Frost på betongbryggan på morgonen

Lördag morgon är det spegelblankt och kallt. Efter frukost så kastar vi loss och kör sakta för motor ut mot Föglö fjärden. Målet är Möholm, inte mer än ca 6 NM söderut från Degerby, men vi tar god tid på oss och vyerna är otroligt vackra. Vi får lite vind och rullar ut genuan och stänger av Pentan och driver sakta söderut i en par knops fart i den svaga vinden


Slösegling på Föglö fjärden

Passagen in mot Möholm


Någon timme senare förtöjer vi inne i hamnen och då det är ca 30cm högvatten så flyter vi precis in till flytbryggan. Hans Helenius är på plats som vanligt och vi förbereder bastubad. Badstegen på badbryggan är bortskruvad för säsongen, typiskt!



Eld i spisen i Möholms bastu!

Grillar till middag och sen blir det snabbt mörkare. Solnedgången är ett skådespel i färger och himlen speglar sig i det stilla vattnet.



Solnedgång

Söndag får vi helgens första regnskur strax innan lunch och det känns plötsligt som mer normal höst. Vi kastar loss och åker in mot Mariehamn igen och får några regnstänk till på oss men också sol och vinden är varierande. Förtöjer inne i gästhamnen med sidan till så att vi kan börja lasta ur grejer ur båten kommande vecka. Nästa helg blir det segling till Långnäs och sen upptagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar