söndag 3 januari 2016

Vårrrustning påbörjad

Traditionsenligt påbörjades vårrustningen av Ingeborg första helgen i januari lagom till den första snön började falla utanför hallen i Långnäs. Årets projekt är egentligen inte speciellt många förutom det vanliga underhållet men det är väl som vanlig att man hittar på några fler ju mer man är ute på båten.

Spegel spegel på Swanen där..

Mjukstart idag med att polera och vaxa styrbords sida vilket tar några timmar. Mesta delen av tiden går åt att flytta stegar och springa upp och ner man får gymnastik i både armar och ben. I år lyxar vi dessutom till det med ett ytterligare steg i ytbehandlingen mot förra året så tre varv varav två med maskin. 36 fot båt känns mer än tillräckligt i just det här momentet.

Maskiner och medel jag använder är från Flex och Menzerna. Förutom detta behövs polerrondeller (använder skum), mikrofiberttrasor för att torka rent, maskeringstape samt en appliceringssvamp för vax.

Flex 3401 polermaskin (roterande och oscillerande)

Menzerna polermedel och vax.

Använder först PF2500 för att ta bort små ytrepor, det biter inte på riktigt stora repor men sparar istället på gelcoatlagret. Sen ett varv med SF4500 för att få ordentlig glans på ytan och sen efter det ett lager med vax som jag lägger ut med svamp istället för maskin. Mellan alla varv ska rester av medel torkas bort och där är mikrofibertrasor oersättliga. Köp kvalitetdukar som går att tvätta och som håller.

För att vara snart 25 år gamla så är friborden i bra skick och har hög glans efter polering. Synar man lite närmare så finns det nog lite fler repor och skador som inte försvinner med denna behandling men vill inte heller polera ner för hårt med grövre medel. För det ändamålet är det nog också lammull och kraftig roterande polermaskin som gäller. Menzerna har nu lanserat en marin serie produkter för gelcoat så får väl köpa det nästa gång. Medlen är dryga och 1L flaskorna håller många år.

Autopilotens hydraulikpump låter illa och ny ersättningspump är inköpt från Hypro, specialister på hydraulik och ett litet bolag i UK. Autohelm pumpen är nog original tror jag och är föredömligt fint installerad på en gummiupphängd ställning för att minska ljud och det blir nog lite pyssel att få in den nya pumpen. Den har inte exakt samma mått och behöver komplettera med ett port adaptor kit så att jag får kopplingarna uppe på pumpen som på den gamla.

Gammal Autohelm pump M81120

Hypro PR+08

Förtöjningslinor fram är uppgraderade. De gamla var lite korta och har med åren blivit hårda och styva och var också lite för grova för att sitta ordentligt på knaparna fram. Nu har ny längre 18mm multiplait lina införskaffats och delarna från gamla linorna skurits loss och så har man fått damma av splitskunskaperna. Multiplait lina rekommenderas istället för treslagen lina den slår sig aldrig och är mjuk och stark.



Delfaktura 1 på nya seglen har också dykt upp gissar att det börjar hända saker på Gransegel loftet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar