måndag 26 januari 2015

Projektuppdatering

Båtförvaring i värmen i Långnäs

Efter ett antal dagars arbete ute på varvet så är vi en god bit på väg mot sjösättning och det mesta börjar bli klart.

Skrov, överbyggnad och allt rostfritt är polerat och vaxat. Endast lättare polering av skrovet i år med polermedel som inte avverkar så mycket men finishen är ändå ok efter vaxning. Överbyggnad och sittbrunn tar minst lika länge som skrovet men till nästa år har jag ett nytt vapen för polering av mindre ytor, en liten tryckluftsdriven polermaskin med 7cm polertrissa. Det blir nästa år det..


Lättare polering i år och vaxat

Det rostfria har fått en omgång Autosol

Propeller rengjord och infettad

Propellern full med snäckor i år igen. Bladen är enkla att demontera så de har badat i avkalkningsmedel som gör att det går superenkelt att ta bort alla spår av snäckorna med lite Svinto.

Nu är också ventilationen förbättrad till toaletten och en långkörare på projektlistan är avklarad. Den lilla Vetusventilen som inte gått att öppna har jag lyckats få loss och reparera. Gängorna hade ärgat fast men det gick att få loss dem och efter en välbehövlig städning och tvätt av lådan så bör det nu vara bättre med den friska luften.


Ingen som städat här på länge..

Lilla Vetusventilen som ny igen..

Blakes ventilerna, totalt 4 st, är rengjorda, slipade och infettade. Finurlig konstruktion men det krävs att det är släta ytor och riktigt "segt" fett i dem för att de ska fungera bra. Köpte för 4 år sedan en burk av Blakes specialfett för detta ändamål. Ytorna slipas med slippasta för ventiler innan nytt fett smetas dit och sen ska de monteras med "lagom" tryck så att inte fettet pressas ut. Kan bli lite behov för justering sen efter sjösättning. Måste komma ihåg att kolla att de inte läcker när vi sjösatt..


Enkel men smart konstruktion. Ventilen i pentryt

Viktig att vara försiktig med muttrar och bultar då materialet är skörare än rostfritt stål

Toalettens inlopp och utlopp

Blir att beställa ny reservdel till Goiot takluckan i salongen som inte går att stänga ordentligt. Ett plastbeslag hade spruckit i hörnet och jag försökte limma det med epoxy men det höll inte. Plasten är för gammal och skör antar jag så det blir att hosta upp dyra pengar för en ny. Nu tillverkas de i aluminium så det är nog långsiktigt en mycket mer hållbar lösning. Ut på nätet och shoppa igen.. Tyskland verkar vara närmaste ställe de finns i lager.


Trasig Goiot lucka.

Bomkapellet har fått ny dragked och en tvätt så det ska hänga med några år till. Impregnering kommer säkert behövas så det får vi göra i sommar. Roderlagret har fått nytt fett, brandsläckare är granskade och en hel del annat har säkert hänt som jag glömt.

Nu är det bara resten kvar och så sjösätter vi tidigt i år...

5 kommentarer:

  1. Jäklar vilken finish... fick lust att åka till båten och tokmeka när jag ser vad fint du har/gör saker. Snygg hall ni har oxå, hög mysfaktor verkar det. Du nämner en 70 mm luftmaskin är det en Mirka?

    //Lasse

    flirtofpaget, flirtofpaget.blogspot.se, http://forums.sailinganarchy.com/index.php?showtopic=117372

    SvaraRadera
  2. Den lilla burken med polerpasta, Carborundum har den två öppningar? Fine and Coarse? Om ja var köper du den?

    //Lasse

    SvaraRadera
  3. Hej Lasse,

    Tack för att du följer bloggen vår. Ser att du har ett amibitiöst projekt på gång själv :-) Intressant båt!

    Polerpastan för ventiler kommer från biltillbehörsaffär, osäker exakt var jag köpte den för några år sedan. Den har både fin/grov polerpasta och öppnas i båda ändar. Fråga efter vad de har för att polera ventilsäten/ventiler med så borde de ha något liknande inne.

    Luftmaskinen har jag inte kört på båten än har precis köpt den för att polera lyktglas till min BMW men den blir nog bra att köra även på mindre ytor i överbyggnad/sittbrunn nästa vinter. Maskinen kom med ett kit från Pingens Bilvård: http://www.pingens.se/p/paketerbjudanden/stralkastarrenoveringskit.html

    Finns även att köpa separat. Mirka och fler andra har liknande maskiner.

    /Kristoffer

    SvaraRadera
  4. Ok förstår, skall prata med dem imorgon o beställa en sådan. Finns ju massor med användningsområden om man är lite polernördig...

    Kämpa på// Lasse

    SvaraRadera