söndag 30 oktober 2016

Avslutar båtsäsongen 2016

6 m^2 är inte mer än så..

5 oktober föddes vår lilla Kuling, en liten tjej som vi ser fram emot att ta med oss nästa sommar! Ingeborg har stått still i två månader och väntat på upptagning som vi normalt gör i slutet av oktober. Tömde ur båten för länge sen på mat och segel har packats ner. Körde till Långnäs en mulen och blåsig eftermiddag för upptagning och passade på att hissa stormfocken för att få lite stabilitet i frisk SW vind vid Rödhamn. Fungerade ok och gav också lite mer fart.

Parkerat i hallen och torkning pågår

Lyft och avmastning fungerar numera på rutin och utmärkt och som vanligt tvättas båten noggrant innan vi rullar in i varmhallen hos Rolle i Långnäs. Det tar några timmar med allt pysslande men nu är allt på tork och vi får invänta årets projektlista som påbörjas i januari.

Säsongen 2016 har vi varit ombord 45 dagar och seglat 688 NM. Kortare än vanligt men i praktiken har vi aktivt använt båten endast från april till augusti.


Hamnar 2016




torsdag 15 september 2016

Väntar på Kuling..


En fin helg fick vi i slutet av augusti då vi var ut till Rödhamn och Skinnarskär. Långa promenader på ön med hunden och ett antal dopp i vattnet som fortfarande var badbart. Denna gång testade vi norra sidan av Skinnarskär och djupet räcker bra till för att gå in mot bergen. Nu på sensommaren så var det betydligt mer skarv och på några av smågrunden var det vitt av skarvskit. Hoppas att de inte flyttar in på allvar.

Ingeborg ligger nu stilla i väntan på upptagning. Det blir antagligen ingen mer seglingshelg i höst då vi väntar på vår lilla Kuling som förstärker besättningen till nästa år. Upptagningen planeras till oktober som vanligt men börjar kanske tömma ur båten på mat och annat inkommande helg.

söndag 14 augusti 2016

Oras Swan 50 Anniversary Regatta



Firandet av Nautor's 50 års jubileum i Åbo i slutet av juli med fler än 100 deltagande båtar var årets stora semestermål och händelse för Swan ägare och entusiaster i vår region. Rolex Swan cup i september har också fler än 100 båtar anmälda nu och firandet fortsätter där för de större båtarna i Medelhavet. I filmen ovan så syns Ingeborg en kort stund vid 1 minut. På arrangörens hemsida finns också ett stort bildmaterial och alla resultat från seglingar.

http://www.orasswanregatta2016.com/

Vår eskader kom till Åbo onsdag eftermiddag och då hade redan en hel del båtar kommit in i Aura å. På grund av det stora antalet båtar blev gästhamnen för liten och båtar förtöjdes också på andra sidan ån och längre ut mot den stora hamnen. Förberedande material hade en detaljerad karta över förtöjningsplatser men den fungerade inte i praktiken då ingen från arrangören/hamnen mötte upp båtar och följde upp var de placerades.

Vi registrerade oss på onsdagen och på torsdag blev det en stadsdag i Åbo med Felicia. En del båtar var ute och körde pre-race och Swan 45 klassen hade egna race ute på Erstan. Torsdag kväll var det invigning på Suomen Joutsen för ägare och representanter från Nautor.

Trångt i hamnen

s/y Tarantella Swan 36

Tarantella, den första Swanen, har restaurerats av Nautor och de som en gång byggde henne för 50 år sedan och seglades ner från Jakobstad till Åbo inför evenemanget och låg på paradplats i hamnen. Båten fraktas också ned till Sardinien inför regattan i september.

Swanbåtar överallt..

Vy över Aura å från Föri färjan

Wilfred på Peer Gynt Too skämtar till det lite..

Större båtar förtöjda längre ut i ån vid Suomen Joutsen

Gästhamnsplatserna fyllda med de lite äldre och mindre/smalare båtarna

Swan 45 lägret

Två dagar kappsegling inleddes på fredagen med skepparmöte. Vindprognoserna var inte helt upplyftande med endast några sekundmeter vind men det visade sig att det blev mer vind än så och vi fick två fina dagar segling med tilltagande vind utåt dagen. Kaj Åkerfelt som förstärkte besättningen kom med färjan till Åbo fredag morgon och vi var tre ombord under seglingarna. Egentligen behöver man vara några till för att manövrar ska fungera men vi fick arbeta hårdare och smartare än de andra, och i det stora hela klarade vi av seglingarna galant utan större missöden i spinnakermanövrar.

Skepparmöte

Motorgång ut till Erstan. Det meckas lite här och där..

Första dagen startade med svag vind som vred en aning så banan blev inte helt optimal och det blev långa sträckbogar istället för ordentlig kryss/läns. Våra nya segel har vi inte hunnit testa ut ordentligt än och i den inledningsvis svaga vinden hade vi som vanligt lite svårt med höjd mot de andra båtarna. Första dagens segling och bana blev lite enklare för oss då vi endast behövde hissa spinnaker en gång och på så sätt minska antalet manövrar. Dipgippar på tre personer gick rätt bra ändå och vi gick fint på undanvinden mot mål.

Båtarna var indelade i tre klasser. En Cruising klass och två racing klasser. Varje klass hade två startgrupper som startade med tio minuters mellanrum. Första dagen blev vi 7 av 28 i vår startgrupp, 11 totalt av 36 båtar. Båtarna i andra startgruppen fick en aning fördel då vinden tilltog under förmiddagen då de startade 10 minuter senare.

Nedan några bilder från foto teamet som var ute på banan och tog bilder. Bilder på fler båtar finns på arrangörens hemsida eller direkt på: Studio Kukka





Några fler bilder på James Robinson Taylors hemsida: http://www.jrtphoto.com/goto/boat/ingeborg

Dag två blev banan bättre och vindriktningen stabilare. Samma tendens som dagen före med tilltagande vind efterhand vilket gynnade båtar som startade senare. Första kryssen efter start blev svår och vi hamnade efter på grund av mindre bra vägval.

Det blev en aktiv segling med tre hissningar och nedtagningar. Farfar Kurt styrde mest på undanvindarna och Kaj skötte skot med skeppare Kristoffer på fördäck. Inte helt enkelt att hålla ordning på alla skot, gajar, nedhal, genuaskot, och spinnakerbom men vi lyckades oftast bra och hann också packa om spinnakern inför nästa undanvindsbog. Andra dagen tilltog vinden mer utåt dagen och upplevde ändå det som att vi hade bättre fart och höjd än första dagen även om resultatet inte i slutändan blev lika bra. En 18 plats totalt av 36 båtar,  12 i vår startgrupp. En klart mer utmanande dag med vägval och manövrar men väldigt fin segling.

Placering totalt efter två seglingar 14 av 36 vilket vi ändå får vara mycket nöjda med.

Läns mot mål

Många Swan båtar på Erstan

Torsdag kväll var det Owners Dinner på Åbo Slott. Vädret var varmt och fuktigt och inne på slottet blev det väldigt varmt. Dress code var kostym med slips men det var inte praktiskt möjligt.

Åbo Slott

Ett flertal fina tal under kvällen och kanske evenemangets höjdpunkt när Heinz Ramm-Schmidt, nu 96 år gammal, berättar om hur han köpte Tarantella av Pekka Koskenkylä och på så sätt grundade Nautor för 50 år sedan.

Heinz höll ett liknande tal under båtmässan i vintras, på finska men rekommenderas starkt att lyssna på det.



Middagen blev sen och små rätter och vi var trötta och hungriga när vi kom tillbaks till båten efter midnatt. Uppstigning tidigt lördag morgon för race dag 2. Lördag kväll ordnades besättningsfest då vi åkte ut till TPS klubbhamn. Fin buffémat och servering av dryck och en trevlig kväll men busstransporten hem tog tid. Felicia så glad för hon fick en ny kompis av besättningen på Kokkola, Johanna och Örjan, ett stort kramdjur som vi kallar "Seppo Säl".

Söndag förmiddag började vi förbereda avfärd och vi åkte från Åbo vid lunchtid, trötta och med många intryck efter flera intensiva dagar. Vi körde maskin ut på Erstan och fick lite regn på oss och påbörjade turen hem mot Åland med ett stopp i Nagu.

ClubSwan Sweden eskader till Åbo

Årets stora evenemang i Swan världen är Nautors 50 års jubileum som firas i Åbo och Sardinien. Vi bestämde inom ClubSwan Sweden att ordna en liten eskader till Åbo med start i Arholma och stopp på Rödhamn, Sottunga, Nagu och Åbo.

Våra svenska gäster seglade över Ålands hav på söndagen och vi tog emot dem på Rödhamn i perfekt sommarväder. Lyckades få in alla vid bryggorna och vi åt sedan middag tillsammans i cafeet följt av bastubad.

Måndag avfärd på morgonen mot Sottunga och sommarvädret fortsätter med sol och vind omkring syd. En kort dagsetapp och vi kommer fram till Sottunga som första båt och tar emot de andra.


s/y Mirage och s/y Queenie III

s/y Mirage Swan 46

Tisdag morgon tidig avfärd då vi har en längre dag framför oss till Nagu gästhamn. Inte mycket vind när vi åker ut men sommarvädret fortsätter och vi kör maskin en kort bit innan vi kan sätta segel och sakta glida iväg över Skiftet. Spinnakern kommer upp efter ett tag och vi får fin segling och undviker motorkörande några timmar. Får plocka ner spinnakern norr om Korpo då vinden först tilltar och sen dör totalt och vi kör motor en bit. Vi kommer fram till Nagu och bokade platser på stora bryggan nedanför restaurangen på eftermiddagen och det är skönt att återigen vara i "Mumintrollens Sandhamn".


s/y Queenie III Swan 56

s/y Kokkola Swan 39

s/y Peer Gynt Too Swan 53
s/y Ingeborg Swan 36

Nagu gästhamn

Nagu Gästhamn

Vi äter gemensam middag och senare på kvällen förbereds storflaggning inför ankomsten till Åbo. I Nagu träffar vi också flera andra Swanbåtar som är på väg upp till Åbo.

Flaggor i alla färger och former skall knytas samman

Onsdag sista etappen upp till Åbo och vi får fin vind över Erstan tillsammans med flera av de andra Swanbåtarna som låg i Nagu.


Swanar på Erstan

Vi tar ner segel innan infarten till Åbo och kör sedan in till Åbo med storflaggning. Mer om Åbo evenemanget i ett senare inlägg.


Semesterstart

Sommar i ytterskärgård
Tre veckor semester var sedan länge planerat denna sommar. Aningen kortare än tidigare år och vi har inte förutom Nautors event i Åbo planerat några längre seglatser.

Första veckan blev det ett lugnt tempo med flera dagar ute på Skinnarskär och Rödhamn varvat med några turer in till Mariehamn för besättningsbyten och bunkring. Lördagen seglade vi ut till Skinnarskär i fin tilltagande sydvästlig vind och förtöjde denna gång på nordöstra sidan där den höga ön ger bra skydd för vindar mellan syd och väst. Låg kvar två nätter och körde runt med jollen Helge och promenader med Ophelia. Kall och blåsig start på semestern då vattnet var endast 15 grader så morgon och kvällsdopp blev inte långvariga. Värmare körde vi också då det var 16 grader i båten en morgon.

Ophelia spanar

Skinnarskär

Vi körde maskin till Rödhamn, lite över en timmes motorgång så vi fick laddning. När fendrar och stävstege hänger ute hela vägen så ville inte andra seglare hälsa på oss. Kapten har blivit bekväm och lat med åren, det ska erkännas så vi får nog skärpa oss lite framöver..


Varje semester skall det skruvas och städas lite och så även denna gång. Dags för den årliga packningsöversynen (topp packingen för spolning/töming) i toaletten som alltid strular och behöver bytas. Check, alla glada ombord igen.

Beslaget för att öppna ankarboxen också bytt då det gamla gick sönder av slitage. Grundlig städning och inventering av förråden och "bra att ha" lagren i akterhytten samt salongen på babords sida. Det samlas damm och skräp snabbt när båten används.

Nystädad hytt

Kvällen på Rödhamn strålande solig och fin och hamnen välfylld med besökare då det är högsäsong. Många båtar får ligga för ankar som kommer in sent och inte hittar plats vid bryggorna men det finns undantag. Vid 10 tiden på kvällen så kommer en liten söt träbåt inseglande. En äldre herreman som seglar ensam tar lugnt ner segel och beslår dem till allas förtjusning i hamnen. Ingen stress. Båten ser väldigt fin ut och är uppdaterad med nya fina segel. När detta är klart tänker jag för mig själv att i den där borde man nog ha en liten elmotor. Naturligtvis var det så och två minuter senare så vispar den igång ljudlöst och den lilla båten hittar enkelt en bra plats längst in där ingen annan ryms och det är lite grunt.

Eldriven pärla

Tisdag kväll åker vi in till Mariehamn och övernattar i båten. Onsdag besök hos barnmorskan och inspektion av Kuling i magen och bunkring och så kommer Felicia med för årets semestersegling. På eftermiddagen seglar vi igen ut till Skinnarskär denna gång i tilltagande nordlig vind. Södra sidan ger bäst lä för nordan och vi får en solig och varm kväll när vi kommer fram.

Utforskning av Skinnarskär med tillhörande små öar påbörjas dagen efter med Felicia. Jollen Helge laddad med fika (Ballerina kakor Felicias favorit) och plastsäckar för vi har bestämt att vi skall samla upp skräp som drivit iland under åren. Vi fyller snabbt två säckar med bland annat gamla plastflaskor, skor och tofflor, rep och presenningsbitar. Vi hann städa upp på de små öarna samt en del av södra och östra stranden på Skinnarskär. Skojigt sätt att upptäcka stränder och samtidigt göra lite nytta.

Städpatrull på en av småöarna

Besök från Geta dagen efter med Felicias kusiner och spiggfisket med håv är snabbt igång. Nu har värmen börjat komma ordentligt och även om det är lite mulet så är det varmt och skönt.


Utforskar stränder

Snabb skärgårdsracer

Ophelia söker skugga och håller utsikt över flocken


Havsörn ser vi flera gånger per dag

Efter att vi grillat middag så åker Geta gänget norrut och vi packar ihop och kör maskin in till Mariehamn där vi förtöjer vid 10 tiden på kvällen i proppfull gästhamn (vår plats var denna gång ledig noga bevakad av grannbåtar och hamnvakter). Lördag så är det återigen dags för bunkring i Mariehamn och vi tömmer också båten på gummijolle, snurra, ankarkätting och en del annat inför Swan regattan i Åbo. Farfar Kurt mönstrar på och vi åker ut till Rödhamn på eftermiddagen för att möta upp våra eskadervänner från Sverige dagen efter.

tisdag 28 juni 2016

Nya segel och det är grått..

Nya segel till Ingeborg beställdes av Gransegel i höstas och ursprungsplanen var att de skulle monteras innan sjösättning. På grund av försenade leveranser av nya Harken vagnar till genomgående lattorna så blev det inte så men nu är allt på plats. Att montera kullagrade vagnar med masten monterad går men det är nog enklare och säkrare om masten är på land. Med en stege och stor försiktighet lyckades vi iallafall och efter lite småfixande så är både genua och storsegel på plats.

Ny stor redo att hissas

Premiärhelgen blåste det 12-13 m/s så det var bara att reva och rulla in så inte idealiskt väder för att testa nya segel men framåt gick det och vi fick kalibrera om ögonen från vita segel till mörkgråa. Ser väldigt annorlunda ut men faktiskt rätt behagligt att se på och efter några helger så ser det riktigt bra ut. Materialet är från Dimension Polyant, Carbon Sport Lite Skin.

Revat och inrullat på första turen

Följande helg blåste det ännu mera så då var det också revat och inrullat. Någon mer ingående analys av nya seglen har vi inte haft möjlighet att göra men såhär långt så märks det att vi har mindre lutning och lovgirighet och bättre fart/driv på kryssen. Även med endast inrullad genua i frisk vind så håller vi också bra höjd på kryssen vilket vi inte gjorde tidigare.

Vi har besökt Rödhamn och Möholm såsom det normalt blir på våra helgturer. Någon brist på vackra ställen att besöka är det egentligen inte men vi har nu också köpt in en större holme (och några mindre) i södra Föglö. Skinnarskär är nästan 11ha stor och till skillnad från de flesta andra holmar vi tittat på så finns här bra möjligheter till hamn även för segelbåt med större djupgående.


Ingeborg vid Skinnarskär

Efter två helger i land så firades midsommar ute på Rödhamn. Dagen började med regn men senare på kvällen så tittade solen fram. Årets midsommarstång var stiligare än någonsin med färgband och de små grodorna hoppade glatt runt stången..

Ståtlig midsommartång på Rödhamn

Och lite sol på det mot kvällen
Midsommardagen körde vi maskin vidare till Möholm för bastubad i strålande vackert sommarväder. Efter middagen utfärd med lilla bustern till Skinnarskär och en fika på klipporna.

Retur till Mariehamn söndag förmiddag och mitt på dagen kom också lite regn men åskan verkar ha gått förbi Åland. Då fick vi rulla ut och hissa fullt segelställ!


torsdag 12 maj 2016

Första månaden på sjön

Sjösättning i början av april kanske ses som lite extremt och det har varit tomt i hamnarna och gissar att de flesta knappt börjat planera sjösättning vid det här laget. I år har april och maj månad såhär långt givit maximal utdelning. Vi har varit två helger ute på Rödhamn och under en långhelg seglat Åland Runt. Totalt har vi varit ute på sjön 9 dagar under första månaden. Inte illa och det har varit strålande solsken, ibland lite vind, oftast varmt, och ingen dimma. Våren är vackraste årstiden i vår skärgård.


Första övernattningen på Rödhamn mitten av april

Sork och orm börjar vakna till liv

Sång från Ejder dygnet runt

Nya skydd i läder monterat på diverse ställen i väntan på ny genua

Kristi himmelsfärdshelgen utlovades fint väder och det är några år sedan vi gjort turen Åland Runt och med fyra lediga dagar passar det perfekt. En del motorgång blev det men ändå mer segling än vi räknat med och positivt är att gästhamnarna nu börjar öppna runt Åland från första maj.

Första etapp från ÅSS till Käringsund fick vi kryssa i NW vind och hade vind nästan hela vägen till Käringsund men körde sista biten utanför Eckerö. Mössa och vantar nödvändigt då temperaturen sjönk betydligt i motvind men i lä bakom sprayhooden nästan sommarlikt.






Vem kan segla förutan vind?

2 båtgäster i Käringsunds Gästhamn

Öl och en bit mat på Bodegan i Käringsunds gästhamn och bastu på kvällen. Mysig hamn som vi borde besöka mer.

Fredag dags för nästa etapp och vi är iväg vid 9 på morgonen och siktar mot Havsvidden på norra Åland. Inte mycket vind men efter att ha kört ca 15 minuter så får vi vind och kan länsa upp norrut via Sälskär och mot Geta. Betydligt varmare när vi har medvind och det var inte många dagar förra sommaren vi hade lika varmt i sittbrunnen som denna dag i början av maj. Det går inte fort men vi gör väl mellan 3-5 knop mesta delen av dagen så vi är framme på eftermiddagen och förtöjer i gästhamnen på Havsvidden. Ensam båt i hamnen och en fantastiskt vacker kväll med solnedgång i havet.

Sälskärs fyr

Vackra berg på norra Åland, Rankoskär

Havsvidden

Lördag fortsätter vi mot Töftö och stugan och får fin segling med bra vind och efter någon timme så gör vi 7+ knop och sista biten kryss så rullar vi in en del på genuan. Ankrar upp i viken och blåser upp jollen Helge så vi kommer iland.


Töftö



Fridfullt för ankar

Söndag morgon har vi 35 grader i sittbrunnen bakom sprayhooden i solen så frukosten är sommarlik. Men något morgondopp blir det inte. Sista etappen till MSF via Lemströms kanal återstår och vi får kryssa över Lumparn i fint väder. Passar inte in broöppningen speciellt bra denna gång så får gå för maskin i 45 minuter innan öppning.


Förtöjda i hemmahamnen MSF

Får summera varvet runt Åland som något som sannolikt får gå till "rekordböckerna". Sommarväder och fina dagar på sjön. Nu återstår lite båtpyssel med nya seglen som förhoppningsvis är klara snart då det varit förseningar i leverans av delar från Harken.