torsdag 29 augusti 2013

Passion for Craftsmanship

Fin video på YouTube om Nautor och varvet.

Nautors Swan Passion for Craftmanship

22sekunder in i filmen ser jag att de har kvar en bit teak från 36-146. Det kan ju vara bra att ha..



onsdag 14 augusti 2013

Swan Archipelago Regatta 2013



Årets event för Swanbåtar ordnades förra helgen 8-11/8 på Utö och vi samlade 22 Swanbåtar i storlek från 36 till 70 fot och mer än 100 personer. Båtar från både Finland och Sverige deltog och det ordnades kappsegling fredag och lördag. Tre stycken Swan 36 av Frers modell deltog. Den första som byggdes 1988, Alexandra av Runsala, Ingeborg, och den sista från 1996 Aurora.

Swan båtar av olika storlek och ålder

Invigningen på torsdag kväll blev en regning tillställning men som tur var hade vi ett litet partytält som nästan alla rymdes under när regnet vräkte ner som mest. Invigningstalare var Nautors Joakim Hildén
Invigning i regnväder

Första dagen fredag bjöd på mer vind än vad vi väntat och vi gjorde ett snabbt byte till mindre genua. Banan gick på Mysingen och var 24nm lång med vind omkring W 10m/s i starten. Vi startade i startgrupp 1 och fick ok start och kom iväg bra i den friska vinden. Vid rundning första märket ledde vi och hade lämnat de två andra 36orna bakom oss. Aurora kom sedan ifatt när vi fick mindre vind på det långa benet ner över Mysingen och de ledde före oss vid rundning inför långa slören mot mål.  Där hissade de spinnaker som vi lämnat bort innan start vilket visade sig vara ett misstag då vinden senare lugnade ner sig och de fick bättre utdelning på spinnaker. Vi placerade oss totalt 10 av 17 båtar i Race 1. Bra kryss men misstag att lämna bort spinnakern då vinden lade sig mot slutet av racet och vi kunde kört spinnakern utan större problem.

Läns hemåt och många båtar bakom oss
Swan 40 Selma
Swan 48 Galatea

Swan 37 Marinella forsar förbi
Målgång Race 1 (foto Peter och Henke Witt)

Efter målgång bastubad, eftersnack och senare på kvällen grillkväll i hamnen i strålande solsken och det blev en mycket lyckad kväll tillsammans.

Lördagens race 2 blev lättvindssegling och banan var kortare än dagen före. Vi anmälde oss med spinnaker och hade stora genuan uppe. I starten var det dåligt med vind men vi kom ändå iväg tillsammans med de två andra 36orna. Aurora drog sakta ifrån och här gör vi ett misstag i vägval och förlorar stort mot resten av fältet och blir efter på kryssen. Vid rundning hissar vi spinnaker och börjar sakta ta oss upp i fältet och passerar även större båtar som hunnit fast oss på kryssen.

Kryss i lättvind Race 2 (foto Peter och Henke Witt)
Läns hemåt
Swan 47 Anna Josephine med Ingeborg strax framför
Lättvindsläns

Snart målgång Race 2 (foto Peter och Henke Witt)

Placering 8 av 17 båtar i race 2 och vi blev totalt 10 av 17 båtar i regattan. Vi gjorde en dålig kryss men en bra läns hem mot mål.

Total vinnare Swan 36 Aurora med Vesa Vilkki och besättning som seglade överlägset och visade att det går att få bra fart i båtmodellen. Mycket intressant att jämföra fart under de tillfällen de låg tillräckligt nära oss.

Avslutningskvällen åt vi regattamiddag på Utö Värdshus med prisutdelning.

Vesa Vilkki på Aurora vinnare

Swan 36 Aurora och Alexandra

Avslutningskväll med storflaggning


tisdag 13 augusti 2013

Ola Hallmans Minnespris


Ola Hallmans Minnespris

Vid Club Swan Sweden Archipelago Regatta 2013 senaste helg tilldelades vår s/y Ingeborg ett mycket speciellt pris. Byggd 1993 och nu 20 år gammal har hon utsetts till den mest välskötta Swanbåten av fler än 20 andra mycket vackra Swanar som deltog.

Priset är donerat till Club Swan Sweden av Ola Hallmans Minnesfond och Yxpila Boat Yard och i år var juryn Sven Kronqvist, Yard Manager, med personal som grundligt genomförde inspektioner av båtar.

Mycket hedrande att få en sådan utmärkelse och det motiverar för fortsatt underhåll och arbete vintertid men är också ett gott betyg på hur båten har skötts av tidigare ägare. Utan deras omsorg hade detta inte varit möjligt.

Yxpila Boat Yard är det bästa servicevarv som finns för reparationer och renoveringar av Swanbåtar och upp till Österbotten kommer det båtar från hela världen. Till Yxpilas hemsida: http://yby.fi/

Lite mer att läsa om det arbete Yxpila genomför finns på Galateas blogg från ett besök för några år sedan. http://swan48galatea.blogspot.com/2010/04/besok-i-kokkola-osterbottens-parla.html

Ola Hallman som gick bort för några år sedan hade jag kontakt med när vi letade efter en bra begagnad Swanbåt. Ola var mycket kunnig och kände till de flesta båtar som sålts och var till salu.

Priset är ett konstverk i teak och rostfritt stål i sann Nautor anda. Det kommer i en specialbyggd transportlåda som skruvas fast och det får nu hänga på bästa plats hemma i vardagsrummet. Vid nästa event delas det ut igen.

Transportlåda



Vackert arbete i rostfritt och teak

onsdag 7 augusti 2013

Gotska Sandön

Efter Sandhamn gick vi direkt ner till Nynäshamn i frisk vind och det var gott om plats i gästhamnen när vi kom fram, gissar att det börjar gå mot lågsäsong. Skärgårdstallriken på Nynäs Rökeri smakade utmärkt med en Landsort Lager som vanligt.

Prognoserna för högtryck och fint väder kommande dagar såg bra ut och vi kanske äntligen skulle få möjlighet att gå ut till Gotska Sandön? Vi bestämde att gå ut fredag eftermiddag/kväll då de lovat vind omkring SW 4-7 m/s som senare skulle avta och tänkte att det är passligt att komma fram till Gotskan vid soluppgång lördag morgon. Räknade med att det skulle ta en ca 10+ timmar ut i svagare vind.

Fredagen bunkrade vi mat och Maud var en sväng på stan och shoppade. Laddade batterier och fyllde vatten och vi var redo för avfärd och kastade loss vid 17:50. Strålande solsken och varmt och vi fick fin vind och gjorde 7+ knop i kurs direkt mot målet.

Solen gick ned bakom oss precis när vi kommit så långt ut att fastlandet inte längre syntes och det blev snabbt mörkare. Maud körde ett pass från 22 till ca midnatt och jag fick en timmes sömn. Sen dog vinden snabbt. Maud går och sover och jag får starta maskin efter en halvtimmes väntan på vind efter att vi gjort 35NM för segel. Natten är mörk och det är några handelsfartyg som passerar oss men det är stjärnklart och vackert men ingen måne. Fyren på Gotska Sandön blinkar där framme och efter ett tag börjar jag se ankarljus från båtar som ligger utanför. Det blir 3 timmar maskinkörning sista biten och när vi närmar oss så börjar det bli såpass ljust att vi ser träden och de långa stränderna. Vi går direkt mot Las Palmas och passerar ett tiotal båtar som ligger för ankar. Inte alla som har ankarljus tänt.

Ankaret släpper vi 03:20 på 5 meters djup och vi är framme efter 53NM fin tur över havet. Gotskan ser ut som en söderhavsö med långa långa sandstränder och det är en speciell känsla att stänga av maskin och det blir helt tyst förutom lite vågor som slår mot stranden. Upp med ankarklotet och sen lite smörgås och te i sittbrunnen. Det börjar ljusna och Ingeborg rullar aningen i sjö som kommer in från sidan och jag konstaterar innan jag somnar att det är något som gnisslar i varje våg som jag får fundera ut vad det är imorgon..

Vi sover till efter 9 och vaknar till en strålande solskensmorgon och värme. Ingen vind och vilken utsikt! Spegelblankt hav och där framför oss kilometervis av sandstränder och en otroligt vacker ö och man tror inte något liknande finns bara ca 100NM söder om Mariehamn. Jag frågar mig varför det bokas så många charterresor för att få sol och sandstrand på sommaren men inser också att när det är busväder så är nog Gotskan inget bra ställe att vara på.

Det finns lite mer att läsa om Gotska Sandön på Wikipedia Om Gotska Sandön

Gotska Sandön
Morgondopp och frukost och sen blåser vi upp jollen Helge och tar oss en tur in till stranden innan lunch. Vi ligger mitt på Las Palmas stranden (nordsidan av Gotskan) tillsammans med en annan båt. Stranden är fantastisk och det är rent vatten och fina mjukt polerade stenar i alla möjliga färger i vattenbrynet.

Det visar sig att denna dag lördag 3/8 är årets hittills varmaste dag får vi höra på vädret. Ett stabilt högtryck ligger över Östersjön och vi känner att det är tryggt att ligga kvar flera dagar då endast svag vind utlovas dock från lite varierande rikting men det borde inte bli någon större sjögång.

Lunchstopp på båten och resten av dagen tillbringas på stranden och vi solar och badar. Alger flyter in senare på dagen men vattentemperaturen är 19,5 ute vid båten så det är bra att bada där också. Tempot sjunker märkbart och här ute tar man det lugnt på ett speciellt sätt och ofta sitter vi bara och tittar på havet och den vackra ön. Lite speciellt för skärgårdsmänniskor att ligga för ankar mitt ute i Östersjön.

Nästa natt är lugn och vi sover utmärkt. Det visade sig att gnisslandet kommer från en hake som håller fast en klaff till salongsbordet så nu var det löst. Det regnar på morgonen och jag tycker mig höra åska på långt håll och det är lite svalare väder när vi stiger upp. Söndagen är inte lika varm och vi bestämmer oss för att flytta till stranden utanför Fyrbyn och gå iland för att se på museet, kapellet och fyren. Batterierna behöver också laddning då kylen får arbeta hårt i värmen. I vinter måste jag också byta ut lampan i ankarljuset till LED.

En tur på ca en halvtimme och vi ankrar upp på nytt och äter lunch innan vi åker in till Fyrbyn. När vi stiger iland träffar vi ett par som varit ute en vecka varje sommar på Gotska Sandön i 15 år och arbetat ideellt. I år skulle de samla ihop gräs för att lägga på vägar och stigar för att binda sanden.

Fyrbyn är som ett litet samhälle med bostäder och ett museum. En bit bort ligger lägerplatsen där man kan tälta och hyra övernattningsstugor. Det går att ta sig ut med turbåt till Gotska Sandön några gånger i veckan och det kan rekommenderas!

Kapellet ligger vackert bland ekar och gröna ängar. Vi kommer inte upp i fyren men museet på botten av den är öppet.  Att vara fyrvaktare på Gotskan har varit ett speciellt liv och de har ofta varit isolerade flera månader från närmaste land som är Fårö på Gotland.

På kvällen kör vi med Helge ut till Bredsandsudden (NW hörnet) och det är den mest fantastiska sandstrand jag någonsin sett. Sanden är så fin som potatismjöl och det knarrar om fötterna när man går i den och den är helt öde i kvällssolen. Vi bestämmer oss direkt för att ligga kvar med Ingeborg och åka in och sola här imorgon.

Det är en del fritidsbåtar som syns varje dag och jag gissar att det kanske ligger totalt 20 båtar på hela nordsidan av ön. Det fina vädret har lockat fler hit ut. Det är mest segelbåtar som är här men vi har också sett ett par motorbåtar. Kommande natt blir lite stökigare då vinden ligger kring W och även om det inte blåser mer än 4-5 m/s så blir det ändå så pass mycket sjö att det gungar ordentligt men tur är iallafall att sjön kommer rakt framifrån och inte från sidan då pendlingarna sannolikt blivit mycket mer besvärande. Natten är mörk och endast fyren och ankarljus från andra båtar syns. De gungar också en del ser jag när jag tittar ut vid ett på morgonen men bedömer att vi ligger bra och vi sover vidare.

Måndag är det återigen strålande högsommarväder och vi har fort över 30 grader inne i båten. Vinden har lagt sig och efter några timmar har även sjön lugnat ner sig och havet är som en spegel. Det känns som att vi får ännu bättre väder än lördagen och vi packar sol och badprylar och kör till Bredsandsudden med Helge. Nu är det några andra som hittat hit också men det är ingen trängsel direkt. Vattnet är varmare och det är långgrunt utanför udden. Önskar att vi kunde trolla hit  Felicia som hade älskat sanden och fått bada i det varma vattnet. Det blev inte så mycket sol och bad för henne under de två veckor vi var ute då det blåste kall nordan stor del av tiden.

På kvällen ser vi en mindre segelbåt på avstånd och det visar sig att det är en H-båt. 1.3m djupgående ger vissa möjligheter och istället för att ankra så går de in mot stranden och kastar akterankare och vadar in och äter middag på stranden.  Till natten lägger de sig på svaj.

Detta blir sista dagen på Gotska Sandön denna sommar. Vi bestämmer oss för att åka in till Nåttarö tisdag morgon då det utlovas S-SO vind och vi behöver komma in till fastlandet för kommande Swan event på Utö. Gotska Sandön kommer vi absolut att besöka igen och det är en pärla som är väl värt turen över havet vid bra väder. Närmare söderhavets paradisöar kommer vi inte på denna sida jordklotet.

Tisdagens segling hem gick fort och vi startade 07:30 och körde motor första timmen samtidigt som vi åt frukost. Efter det hissade vi spinnaker och fick en snabb och fin tur i flera timmar innan vinden ca 10 NM utanför Nåttarö vred och tilltog såpass att vi fick ta ner innan det blev för äventyrligt att vistas på fördäck med spinnakerstrumpa och bom. Vinden var tidvis en bit över 10m/s och vi gjorde i vissa surfar över 9 knop på GPS. Nåttaröfladen var välbesökt som vanligt och vi hittade efter lite cirklande ett ställe som passade och vi ankrade strax efter 15:00 efter att ha seglat 47 NM från Gotska Sandön.

Solnedgång på väg mot Gotskan

Framme tidig morgon

Besök på morgonen

Ingeborg på Gotskan

Från Karibien eller Östersjön?

Helge

Kilometervis av sand

Solbadaridyll

Kväll över Las Palmas

Turbåten lastar och lossar

Ingen asfalt på ön däremot gångstigar i betong

Promenad mot Fyrbyn

Fyrbyn med kanon från förlist ryskt fartyg

Stigar och vägar väl utmärkta

Kapellet

Fyren

Insidan av fyren

Ankrade utanför Fyrbyn

Gräs viktigt på Gotskan för annars skulle sanden blåsa bort

Rökta räkor från Nynäs Rökeri och Rosé

Sommar när det är som bäst

Bredsandsudde

Bredsandsudde

Solnedgång

Klart vatten vi är ankrade på ca 5m djup.

Vågor i vattnet vågor i sanden

Bredsandsudde

Maud trivs

Sanddyn på Bredsandsudde
 

Tur med Helge

Ankrad i paradiset

Lämnar Gotskan för denna sommar