måndag 25 juni 2012

Midsommar på Möholm

Väder är första samtalsämnet när det gäller midsommar så vi kan direkt konstatera att det var perfekt och regn om vart annat.
Torsdag kväll i strålande fint väder seglade vi ut till Mariehamns Seglarförenings klubbholme Möholm. Kvällsfiske i det fina vädret bjöd inte på några större fångster än en och annan spigg men det var en fin kväll på bergen.

Hur lång är en metrev?

Möholm har två hamnar, en anpassad för lite djupare båtar (kring 2m och över) och en hamn där motorbåtar och mindre segelbåtar kommer in. Sent på kvällen får vi sällskap av en Jonmeri 33 som nyligen köpts till Mariehamn från Helsingfors. En mycket stabil båt med fina snickerier och lite inspirerad av tidiga Swan modeller som exempelvis 38.


Jonmeri 33 och Swan 36

Midsommarafton återigen strålande fint väder och vi blåser upp gummijollen Helge och farfar Kurt och Felicia åker iväg på utfärd bland småholmarna. Felicia lär sig ro och är stolt även om det efter en stund blir lite jobbigt.


Felicia ute och ror med gummibåten Helge

På Åland lövas midsommarstången på dagen och kläs med kronor. Midsommarstången restes senare på kvällen efter vår gemensamma middag.


Åländsk midsommarstång modell liten

Midsommar middag uppdukat

Midsommardagen regnade det hela dagen från tidig morgon till sen kväll och då badade vi bastu och på kvällen fick vi besök av Pelle och Marika från grannholmen Klobbonskär.


Spiggarnas skräck

Söndag återigen strålande fint väder och Felicia fiskar spigg. Nu nappar också abborren på metkroken. Efter lunch så seglar vi in mot Mariehamn och bestämmer oss för att stanna till på Rödhamn och äta middag. Nu märks det att det börjar bli sommar då många gästbåtar från Sverige och Finland börjar synas på fjärdarna utanför Rödhamn.





Rödhamn är Ålands tredje största gästhamn efter Västra och Östra hamnen inne i Mariehamn. Ett tiotal gästbåtar ligger inne på dagen och under kvällen kommer fler in till gästbryggorna. Vi seglar in den sista biten senare på kvällen och när vi förtöjt möts vi av ett par som nyfiket kommer fram och hälsar. De äger en likadan Swan 36 som är tre år äldre, skrov 133, och de känner väl till vår båt och har träffat tidigare ägare. Det finns knappast fler än 10 stycken kvar i Finland av de 55 som byggdes. Deras båt såldes först som ny till England och kom sen via Sverige tillbaks till Finland för fem år sen. Mycket lika på båtarna men även en del skillnader i utrustning och lösningar. Det blev tyvärr för sent på kvällen för att hinna djupdyka i detta ämne men kanske vi får bättre tillfälle en annan gång.

onsdag 20 juni 2012

ClubSwan Sweden Twostar och Clubmöte

I höstas på ett styrelsemöte i ClubSwan Sweden lyfte Petter Holmberg upp idén om att köra en kappsegling med endast två personer ombord i ungefär ett dygn med utgångspunkt från Sandhamn. Solnedgång och soluppgång på havet samt så lite förberedelser som möjligt med liten besättning.

På alla punkter så blev det ett mycket bra arrangemang och vädret var perfekt.

Förberedelser blev det en del av och för vår del så är det en bit till Sandhamn. Transporten dit startade onsdag eftermiddag/kväll i Mariehamn och vi såg tidigt att dimman låg ute till havs. När vi kom utanför Hönskobbarna och kunde hissa segel i den svaga vinden så kom också dimman. Sikten var dålig hela vägen över Ålands Hav och dimman lättade strax före vi kom till Fejan innan midnatt. Radarn fick användas flitigt och det var bra att den var med för vid Söderarm var trafiken med större färjor och fartyg tätare än väntat så sent på kvällen.


In i dimman över Ålands Hav

Vi fortsatte färden söderut tidigt torsdag morgon och fick en frisk segling med kryss och rätt bra med vind, som mest 12-13m/s när vi passerade Möja. Till Sandhamn kom vi iallafall och förtöjde nedanför hotellet strax före tre på eftermiddagen.


Sandhamn

Swan 65 Who Valley och 42 Engla

Petter med Who Valley och Kess med Engla var också på plats tidigt på dagen medan de två övriga deltagarna, Selma och Galatea kom senare på kvällen. Vi badade bastu i trevligt sällskap på Lökholmen och tog sedan en kvällsdrink i sittbrunnen på Who Valley.


Swan 40 Selma seglar snart om oss

Almagrundet

Fredag morgon var det så start och Ingeborg var första båt ut vid 09:00. Dåligt med vind första timmarna och vi kom inte långt innan nästa start. Selma och Engla jagade fort fast oss där vi låg i den svaga vinden. Efter att blivit ordentligt omseglade av Selma så fick vi ordning på trimmet och det kom lite mer vind och vi fick en fin kryss ner mot Ekoknölen efter Almagrundet.


Kryss hela vägen ner till Ekoknölen

Glad besättning




Vi lyckas hålla Engla och Galatea bakom oss nästan hela kryssen ner till Ekoknölen medan Who Valley forsade förbi i ett tidigt skede. Selma drog iväg redan innan Almagrundet med en imponerande fart och helt överlägset. Ekoknölen rundas strax innan solnedgång och Anna-Karin och Per fick fina bilder på oss när de passerade strax innan rundning.






Soluppgång tidigt på morgonen vid 03:30 och vi har efter lite sömn på halvvinden mot Odas fått mindre vind och hissar spinnaker för att få lite tryck och lyckas precis nå upp till bojen Odas. Odas ser för övrigt ut som en rymdsond från mars med solpaneler och sensorer. Trevligt för marsianerna att de träffade just denna plats denna vackra morgon!


Galatea har precis rundat Odas

Strax efter Odas i soluppgång

Tidig morgon med spinnaker

Vi tar oss förbi Galatea igen med spinnaker i den svaga vinden och lyckades hålla oss framför hela vägen in i mål.

Vi seglade banan på 23 timmar och 53 minuter och kom in på en tredjeplats på beräknad tid efter Selma och Who Valley. Det får vi vara mycket nöjda med!

Några timmar sömn på lördagen och sen på kvällen hade vi Clubmöte. Drink och träff i salongen på Who Valley som rymmer imponerande många seglare! Efter det middag i restaurangen med föredrag av KSSS VD om deras verksamhet. Till middagen anslöt ytterligare medlemmar som inte varit med på kappseglingen och vi fick en riktigt trevlig kväll tillsammans!

Projekt hemfärd inleddes söndag morgon med frukost och avfärd vid 08:40 i garanterat myggfritt väder. Det regnade i stort sett hela dagen och vi hade återigen kryss genom Möja men sen började vinden sakta vrida mot NW och vi kunde sträcka under de långa bogarna förbi Rödlöga. Regnet höll dock i sig och det regnade ordentligt. När fronten sen passerat och det började lätta med regnet så dog dessvärre vinden ut och vi fick köra motor ca 3 timmar för att ta oss över Ålands Hav. Vi kunde dock hissa segel igen när vi kom inomskärs och fick bra fart sista biten in mot Mariehamn. Förtöjer precis efter solen har gått ned och åker snabbt hem för att sova. 268nm på loggen efter denna långhelg och många fina minnen inför kommande höst och vinter!

Stort tack till alla som varit med och framför allt ordförande Kess och Per och Anna-Karin som tagit de fina bilderna på båten!


söndag 10 juni 2012

SPOT Tracker på Ingeborg

Under helgen har vi provkört vår nya satellit tracker som var tionde minut skickar en uppdaterad position som kan visas på denna sida:

s/y Ingeborg SPOT Tracker

Vi kommer att använda den när vi är ute och seglar och på sidan sparas 7 dagars historik. Mer om SPOT Connect som vi använder kan man läsa på deras hemsida SPOT Connect

tisdag 5 juni 2012

Ny livflotte

Ingeborgs livflotte är antagligen original och börjar bli till åren. Istället för att skicka den på kontroll och inspektion så har vi istället beställt en ny flotte som är mer uppdaterad och som följer nuvarande standarder för livflottar (ISO 9650-1A). Utmaningen har varit att hitta en flotte som ryms under rorsmansbänken i väska. Nya flottar är mycket större och mer skrymmande än de gamla och formatet på väskor har inte alls passat bland de mer kända märkena på marknaden (Viking, Zodiac med flera). Det blev istället ett lite okänt märke, Sea-Safe, och en 4 personers flotte istället för 6 personer som den gamla Autoflug flotten var anpassad för. Beställd från UK då priset var ungefär 35-40% billigare än i Sverige/Finland, transport inräknat. Denna prisskillnad gäller för övrigt för i princip alla båtprylar stora som små.

Att montera en container på rufftaket eller pushpit har inte känts som ett bra alternativ varken praktiskt och estetiskt så det fick bli denna kompromiss istället. Hade gärna haft en 6 personers flotte men det får helt enkelt inte plats och vi är sällan fler än 4 personer ombord.

Gammal Autoflug livflotte.

Ny Sea-Safe 4 personer ISO 9650-1A.

Den nya flotten kom igår med posten och passade perfekt! Hoppas den får ligga där och att vi aldrig behöver använda den.

måndag 4 juni 2012

Två klimatzoner

Vi har uppenbarligen fastnat på Rödhamn på allvar i år. Två helger till nu men med helt olika väder och möjligheter. Sista helgen i maj bjöd på sommarväder då vi kunde göra utflykter med ÅSS Askeladden till grannöarna och åkte i bara kortärmat och flytväst. Nu vet vi att snurran Johnson funkar i även i år. Förutom att det var tomt i hamnen och kallt i vattnet så kunde det ha varit vilken sommardag som helst. Hela helgen bjöd på strålande vackert väder men ganska lite vind.


Utfärd och äventyr

Rödhamns fina hamn från andra sidan

Vårt expeditionsfartyg

Senaste helg var nog meteorologernas mest pessimistiska påfund på länge som dessutom blev helt enligt prognos. Fördelen med regn och kallt väder är att man kan inte göra så mycket vilket faktiskt kan vara riktigt bra. Vi åkte iallafall ut fredag kväll och regnet började strax efter vi fått upp seglen. Sen regnade det ända fram till söndag morgon. Utetemperaturen var nog inte över 10 grader ens på dagen och det blåste tidvis rätt friskt då ett djupt lågtryck sakta flyttade sig över Åland. Värmaren gick konstant från fredag eftermiddag till söndag.

Regniga dagar så har skeppshunden Ophelia tråkigt, men finner sig snabbt i tempot. Städning i diverse skåp och förvaringsutrymmen resulterade i en stor kasse med grejer som vi inte använt på evigheter och som nu flyttar i land. Stuvutrymmen är det rätt sparsamt med på Ingeborg då största delen av alla stora utrymmen har tankar för vatten, diesel och toalettavfall.

Bastubad på Rödhamn med obegränsad tillgång på regnvatten så det blev inget dopp i havet denna helg heller. Tur.

Då det var uppehåll på söndagen så drog vi fram stormfocken och testade montera den på det löstagbara kutterstaget. Passade också på att polera lite rostfritt och förberedde med snabbfästen och skot som packas ned tillsammans med seglet ifall det nu någon gång skulle behövas. Det är hittills oanvänt och mäter imponerande 6 kvadratmeter. Inte mycket så det behöver nog blåsa en del om det skall användas.

Vi hade en tysk båt som låg bredvid oss och de tittade lite konstigt när vi började förbereda stormsegel i hamn och det inte blåste mer än kanske 10m/s. Försökte lugna dem innan de gav sig iväg över Ålands hav att väderprognosen inte hade lovat storm utan vi bara testade grejerna men de såg skeptiska ut.

Vi hade fin segling, med stormfocken inne i förpiken, in till Mariehamn med som mest 12-13m/s på vindmätaren.

Ophelia har tråkigt

Städning i köksskåp. Fick in en stor verktygsback efter lite omstrukturering. Bra utdelning.

Friskt och mulet väder i början av juni

Bryggsegling med stormfock

Nästa helg måste vi helt enkelt våga oss lite längre bort än Rödhamn. Kanske Möholm. Spännande.